El Centre de Rehabilitació Funcional, nou projecte social de la Fundació

A setembre de 2017, la Fundació va iniciar les obres de construcció del projecte social del Centre de Rehabilitació Funcional, projecte dissenyat per Codina Prat Valls i Arquitectes Associats, S.L.P de Granollers. Aquest pioner projecte posarà a disposició dels professionals de l’entitat un nou recurs per tal d’excel·lir en la seva tasca i permetrà millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat ateses als centres i serveis de la Fundació a través d’activitats terapèutiques basades en l’estimulació sensorial, la psicomotricitat, fisioteràpia etc. La previsió és que les obres finalitzin a finals de 2018 i el Centre de Rehabilitació Funcional sigui un recurs més per a les persones ateses a disposició l’equip de professionals per a realitzar el Programa d’Activitats de Centre per a inicis de 2019.
Aquest projecte culmina el model social de la Fundació iniciat fa uns anys i que inclou nous projectes el de la Casa “Empúries” de foment del lleure integrador pensats per la millora de la qualitat de vida de les persones ateses a la Fundació” exposa el Director General de la Fundació, el Sr. Juan M. Monsalve.
El Centre de Rehabilitació Funcional s’ubicarà a la serra de llevant del Vallès Oriental, en un paratge d’una alta qualitat mediambiental. El projecte s’insereix en aquest paratge integrant-s’hi, minimitzant l’impacte sobre el territori i alhora traient-ne el màxim profit visual i paisatgístic. La implantació de l’edifici va més enllà de l’òptima funcionalitat interna del centre, i recull les demandes de l’entorn proper, convertint-se en una peça clau en l’estructuració de tot el recinte. El nou edifici té en compte la connectivitat amb la resta del recinte, la relació amb els seus espais adjacents i les vistes que el lloc ofereix.
PROGRAMA D’ACTUACIÓ
El Centre de Rehabilitació Funcional s’estructurarà en dues parts, per un costat el bloc de la zona seca, a la part més propera al carrer i encastada en el terreny, obre a la seva part davantera una plaça que uneix l’accés principal de l’edifici amb la resta del recinte i l’aparcament. Aquesta plaça s’obre a les vistes de la vall, i alhora ofereix transparència i connectivitat amb les sales polivalents per a realitzar activitats d’estimulació sensorial, psicomotricitat, rehabilitació, fisioteràpia etc. En segon lloc hi ha la zona d’aigües, amb un volum més representatiu i on l’espai de les piscines s’encara amb les vistes de la vall, emmarcant-les des de l’interior. Zona central d’accés i vestíbul: s’ha buscat una màxima il·luminació natural amb una lluerna orientada a nord per aconseguir claror sense radiació solar directa. Connexió directa amb les sala polivalent donant la possibilitat de ser utilitzades per a reunions, conferències, sense creuar els altres espais, per ser utilitzades, si cal, fora d’hores.
  • Zona d’aigües: La zona d’aigües contindrà dues piscines, una de 25 metres per 8,8 metres i una altra de més petita de 8,50 metres per 4,80 metres. S’hi accedirà a través del vestíbul, passant per vestidors i serveis complementaris. S’ha buscat una il·luminació amb lluernes a nord per donar claror als vestidors i passadissos, a la zona de piscina hi ha quatre grans lluernes orientades a nord per aconseguir llum sense radiació solar directa, i es complementa amb la vidriera a tot el llarg de la zona d’aigües per gaudir de totes les vistes, però deixant caure el tractament de coberta a la façana fins a 2 metres per acotar la radiació solar tot garantint les vistes, que disposarà d’un cortinatge exterior complementari per minimitzar la radiació a l’estiu.
  • Zona seca: s’ha buscat il·luminació amb petites lluernes a nord per donar claror als vestidors i passadissos. El passadís té connexió amb el carrer per tal de permetre l’ús dels vestidors amb l’activitat del camp de futbol, pel mateix motiu també situem el magatzem prop d’aquesta sortida. A la zona de les aules taller sala polivalent es situen les sales de màquines a l’extrem nord, a continuació les sales per a realitzar activitats de d’estimulació sensorial, fisioteràpia, rehabilitació i psicomotricitat i finalment, es dóna la possibilitat de convertir aquestes sales d’activitats en una gran sala polivalent amb contacte amb l’entrada ja que estan connectades per mitjà de portes corredisses per a incorporar un nou recurs per a reunions, conferències, actes… sense creuar els altres espais, per ser utilitzada, si cal, fora d’hores.
Finalment, recordem que el Patronat i la Direcció General de la Fundació van organitzar un concurs d’idees per al projecte de construcció del Centre de Rehabilitació Funcional als terrenys propietat de la Fundació al paratge de Valldoriolf a La Roca del Vallès, on hi van participar 6 estudis d’arquitectura i enginyeria del país. Resultant la proposta ENCANT de Codina Prat Valls i Arquitectes Associats, S.L.P de Granollers la guanyadora del concurs per haver demostrat una especial sensibilitat, en primer lloc, per a les persones amb discapacitat intel·lectual ateses als centres i serveis de la Fundació i que faran ús de les instal·lacions del Centre de Rehabilitació Funcional. I en segon lloc, per la gran sensibilitat per la cura del medi ambient i entorn natural on s’ubicarà aquest nou centre.
0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *