El TSJC anul·la les subvencions a les persones amb discapacitat

La Generalitat disposa de temps fins a finals de mes per aplicar una resolució que anul·la diversos preceptes de les bases de les convocatòries de 2014 i 2015

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decidit anul·lar varis dels preceptes de les bases de la convocatòria d’ajudes per a persones amb discapacitat dels anys 2014 i 2015 de la Generalitat. Després d’aquesta resolució està la denúncia de la Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya (Fetec), una patronal sectorial que reivindicava que el Govern traslladés tal quin venia marcat de l’Estat el suport econòmic a aquest col·lectiu.

La demanda judicial es va interposar contra els requisits per percebre el salari mínim Interprofessional (SMI) de 2014 i les subvencions a les Unitats de Suport a l’Activitat Professional (USAP) de 2015, quan Neus Munté ocupava la conselleria de Benestar Social i Família. De forma concreta, contra les clàusules que marcaven que es distribuiria les ajudes i les aportacions màximes sobre la base de la plantilla de l’1 de gener de 2011. Els discapacitats que haguessin entrat en un centre de treball després d’aquesta data es quedaven al marge del programa.

Execució fins a finals de juliol
El TSJC considera que aquests preceptes són il·lògics i no estan justificats, tal com indica el lletrat de l’organització, Marc Vilar de Col·lectiu Ronda, en un document de resum de la sentència. Manté la resta dels requisits del programa esmenat, però obliga a l’actual conseller de Treball, Assumptes Socials i Família, Chakir el Homrani, a redefinir la distribució d’ajudes sobre la base dels continguts anul·lats.
Disposa de temps fins a finals de juliol. La sala no entra ni a determinar la suficiència del pressupost destinat a la subvenció ni defineix quin hauria de ser el contingut de les bases anul·lades. Aquestes són decisions polítiques que haurà de prendre el Govern de Quim Torra.

Continuar el litigi
Fuentes de Fetec asseguren que les organitzacions que representen estaran molt atentes als passos que es donin en aquest sentit. Cal tenir en compte que les empreses que treballen amb col·lectius de discapacitats encara sofreixen les conseqüències de la crisi.
En aquest moment se’ls va tancar l’aixeta de les aportacions públiques i es van deixar d’abonar subvencions ja compromeses. Fet que va portar a una situació econòmica molt delicada per a algunes companyies que tracten amb col·lectius desfavorits i de difícil ocupabilitat sense suports públics, tant per la via de les ajudes com per la fiscalitat avantatjosa.
De fet, si la Generalitat no reestructura el repartiment del SMI i d’USAP de 2014 i 2015, els afectats a títol individual estan disposats a continuar amb el litigi. En aquest cas, amb la reclamació dels imports no rebuts.

Altres denúncies
La sentència sobre les subvencions del SMI i l’USAP d’aquest estiu no són les úniques que té pendents de resoldre el TSJC que afecten al mateix col·lectiu. Fetec també va litigar contra les ajudes que va atorgar la successora de Munté en el càrrec, Dolors Bassa. En un recurs que es va presentar el gener passat, va assegurar que les quantitats que s’havien mobilitzat en 2017 no complien amb la directriu estatal de cobrir el 50% del SMI que perceben les persones amb discapacitat emprades.
També s’aplicaran en l’exercici en curs per la pròrroga pressupostària, qüestió que ha propiciat el rebuig de part del sector. S’espera al fet que l’Alt Tribunal català dicti sentència sobre aquest programa.
Encara que els propis portaveus de l’organització reconeixen que no es donarà de forma imminent.

https://cronicaglobal.elespanol.com/business/tsjc-anula-subvenciones-personas-con-discapacidad-2014-2015_153737_102.html

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *