Els diners de butxaca per a les persones amb discapacitat es faran efectius al fbrer

Així ho ha anunciat la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies després d’una reunió amb les principals entitats del sector

“Els increments dels anomenats diners de butxaca per a persones amb discapacitat es faran efectius a partir de febrer“. Així ho ha explicat la consellera Dolors Bassa després de la reunió que ha mantingut aquest dimecres amb les entitats Dincat, Ecom i Fepccat per parlar sobre els impactes que l’aplicació de l’Ordre BSF/130/2014 “de copagament”, és a dir, els diners que li queden a una persona amb discapacitat després de pagar un servei d’habitatge.

La consellera ha dit que l’objectiu és “garantir l’autonomia personal, ja que es va detectar que hi havia determinats col·lectius de persones amb discapacitat que amb els diners que els quedava per a despeses personals no podien desenvolupar la seva autonomia personal”. La modificació que preveu els increments s’aplicarà de forma retroactiva i serà vàlida des de l’1 de gener. Els diners dels quals disposaran les persones amb diversitat funcional per fer front a les despeses bàsiques són les següents:

Residència persones amb discapacitat física: de 199 a 398€
Residència persones amb discapacitat intel·lectual (suport extens i extens amb trastorn de conducta): de 132 a 298€
Residència persones amb discapacitat intel·lectual (suport generalitzat): de 132 a 331€
Llar residència persones amb discapacitat intel·lectual: de 331 a 398€

La consellera d’Afers Socials també ha explicat la modificació anirà acompanyada d’un pressupost per ajudes PUA (Programa d’atenció social a les persones amb discapacitat) i de places residencials arreu del territori. A més, que el seu departament té la intenció de presentar les base de la Llei Catalana de Promoció de l’Autonomia Personal durant el primer trimestre de l’any. El text té com a objectius garantir la dignitat de la persona, el principi d’autonomia, l’atenció centrada en les persones i el principi de coresponsabilitat, enter altres preceptes.

Un acord “agredolç”, segons les entitats

Les entitats han valorat positivament el que han qualificat com a “una primera millora” en el copagament, després de dos anys de negociació. Tot i això han lamentat la “lentitud” en l’aplicació dels acords als quals van arribar el mes de maig de 2016 i han demanat “major celeritat” per abordar aspectes que encara tenen pendents de debatre sobre la mateixa qüestió. Les entitats s’han mostrat crítiques en què en el càlcul del copagament s’hi inclogui el patrimoni de la persona, per la qual cosa la consellera ja ha avançat que crearà un grup de treball conjunt per abordar la qüestió. Segons la presidenta de Dincat, Rosa Cadenas, el fet de tenir un patrimoni no es tradueix en un “ingrés econòmic per la persona que li ajuda a pagar el seu habitatge”.

Cadenas ha reivindicat que les persones amb discapacitat “han de poder viure amb una mica més de qualitat” però de moment aquesta primera modificació només atén a les persones més perjudicades: “Estem negociant per aquest 2017 que la millora sigui més genèrica, que no es contempli el patrimoni de la persona i que l’administració es faci càrrec de les despeses de transport i menjador d’aquest col·lectiu“, ja que “no és cap luxe per la persona, sinó una necessitat”.

La presidenta de Dincat ha celebrat també que el govern hagi “convidat a les entitats a ser part activa de la creació de la nova Llei Catalana de Promoció de l’Autonomia Personal” que, segons Dincat, “s’ha de basar en l’autonomia personal, ha de promoure la independència i ha de contemplar la individualitat de la persones” per defugir de les errades de l’anterior llei, que “no s’adapta a les necessitats reals”. De moment, però, Cadenas ha assegurat que “està en fase molt embrionària”.

http://www.social.cat/noticia/6451/els-diners-de-butxaca-per-a-les-persones-amb-discapacitat-es-faran-efectius-al-febrer

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *