- L’aposta social d’inserir laboralment a persones amb disCapacitat a Fraikin ha donat una feina estable i de qualitat a un equip de 5 persones
- L’experiència és del tot satisfactòria i incorpora a l’equip de professionals nous valors socials com la diversitat, la il·lusió i la capacitat de superació constant
L’any 2006 l’empresa Fraikin va decidir fer una aposta, més enllà del que l’acompliment de la Llei Lismi fixava, per la inserció laboral de les persones amb disCapacitat com una forma de compromís social, i donar visibilitat dins el món de l’empresa a una part de la societat
Els passos inicials: les primeres contractacions
La idea de contractar una persona amb disCapacitat va sorgir per un canvi de voluntat i pensant amb la responsabilitat social. A Fraikin vàrem voler revertir un benefici sobre la societat a més de complir la llei d´una manera directa. Així, fa uns anys només teníem una persona i subcontractàvem empreses especialitzades per complir amb el què es coneix com la llei Lismi. El compromís d’aquestes primeres contractacions es va mantenir en ferm i a l´actualitat tenim 5 persones en plantilla i amb contractes indefinits; 4 amb discapacitat física i 1 amb disCapacitat intel·lectual. Això representa un 2,3% de la plantilla. Esperem incorporar una segona persona amb disCapacitat intel·lectual en les properes setmanes.
A banda del compromís social com ajudar a visibilitzar una realitat de la nostra societat i donar oportunitats laborals reals, cal destacar que és una experiència molt satisfactòria en gairebé tots els casos. L’equip de persones amb disCapacitat acostuma a donar una lliçó de vida pel que fa a la superació, la societat moltes vegades els ha recordat què no poden fer i molt poques vegades els recorda que sí poden fer. Per això aquest esperit de superació constant, així com la seva il·lusió, són uns grans valor i aprenentatges que hem incorporat a tot l’equip de Fraikin.
Però incorporar professionals amb disCapacitat requereix un temps i un desenvolupament tant de l´empresa com de les persones. En el moment d’incorporar persones amb disCapacitat intel·lectual, es va formar i sensibilitzar a l’empresa amb el suport de la Fundació Vallès Oriental. Per en Sergi “la primera relació amb persones amb disCapacitat a nivell laboral ha estat aquí a Fraikin” i al seu equip compta amb dues persones amb Capacitats diverses i en destaca la seva pro activitat i ganes d’aprendre constants. En canvi, el Cesc valora per sobre de tota la diversitat, de tot el seu equip: “aquí hi ha persones amb capacitats molt diferents i hi ha persones amb disCapacitat que fora d’adaptacions logístiques, no s’ha hagut de fer cap tipus d’adaptació ni tracte diferent. Cada persona és un món. Per exemple la Núria – companya amb disCapacitat al Departament administratiu – toca moltes coses diferents i quan no entén alguna cosa, ho diu. Una altra persona potser no diria res i això és molt bo a nivell productiu”. I és que amb l’ajuda de la Fundació hem adaptat la nostra necessitat com a empresa a la realitat i capacitats de les persones i, el més important, ho hem aconseguit materialitzar i donar-li continuïtat. L’FVO també ens ha ajudat molt a nivell de comunicació, a establir relacions d’entesa i confiança, a conèixer les seves capacitats i dificultats per poder acollir-les adequadament. A més, amb la Fundació tenim la sort de comptar amb un seguiment i una vinculació durant tota l’etapa professional de cada persona.
Cal més suport de l’administració
El compromís de Fraikin i de les empreses cap a la inserció laboral i contractació de persones amb disCapacitat és ferm però caldria més suport per part de Govern i administració pública en general. És difícil d’entendre que de les 5 persones que s’ha contractat no s’ha rebut cap tipus de subvenció econòmica ni ajuda. En la teoria hi ha destinades unes ajudes, però requereixen un llistat interminable de requisits que només que en manqui un pel més mínim que sigui, l’empresa ja en queda fora. En aquest sentit, hi ha un camp de millora molt gran per recórrer, com per exemple destinar una subvenció directa pel simple fet de contractar una persona amb disCapacitat amb un contracte indefinit o disposar d’un portal on les persones amb disCapacitat es poguessin inscriure com recerca de feina i estigués accessible a les empreses.
Les persones amb disCapacitat treballadores a Fraikin: un cas d’èxit
L’Elisabet, el Pau, el Xavi i la Núria són quatre dels professionals, amb capacitats diverses, de l’equip de Fraikin. Per en Pau, de 33 anys i del Departament de compres, està molt content de compartir que es tracta de “la meva primera feina. Vaig acabar la carrera i el màster i vaig entrar a treballar aquí. No vaig notar en cap moment que em contractessin per la meva disCapacitat sinó al contrari, per les meves capacitats” i defineix la seva responsabilitat laboral de comprar vehicles i fer el seguiment com una “satisfacció personal, independència, autonomia, sentir-te útil. També tenir la opció a promocionar. A més a més, els companys/es són meravellosos i sempre t’ajuden”. En canvi, el Xavi, del Departament de Post venda amb gairebé 7 anys d’antiguitat a l’empresa, destaca per davant de tot el “poder tenir estabilitat, fer plans de futur i tenir un contracte amb unes condicions dignes, i aquí el tinc. Aixecar-te pel matí i tenir ganes de venir a treballar”. Finalment, la Núria comparteix la seva trajectòria de superació personal “quan feia les entrevistes no deia que tenia disCapacitat i en alguna ocasió sí que he sentit certa discriminació. Quan des de la Fundació em van oferir el canvi, de treballar a l’hostaleria a treballar a Fraikin em vaig alegrar molt, ara estic més tranquil·la, contenta, els companys i companyes em tracten molt bé i tenim molt bones condicions laborals”.