Imatge per

La Casa de Lleure “Empúries” de l’FVO ja està en marxa

25 de març de 2015

Un dels objectius més importants de la Fundació Privada Vallés Oriental (FVO) és realitzar els projectes necessaris per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual. És per això, que dins el marc del Pla Estratègic de l’FVO 2013-2016 aprovat pel Patronat de la Fundació en la seva reunió de 21 de març de 2013, es va definir la construcció d’una casa de lleure adaptada per a totes les persones; però sobretot, destinada a aquelles que per diferents motius econòmics o socials tenen dificultat per a gaudir d’un temps d’oci integrador fora de l’entorn quotidià. A més, les persones que atenem podran comptar i gaudir de la companyia dels seus companys i companyes professionals voluntaris.

La Casa de Lleure està ubicada al municipi de l’Escala, el qual pertany a la comarca de l’Alt Empordà. Concretament, el terreny adquirit per a construir la casa de lleure es troba al carrer Emili Gandia, nº18. El projecte de la casa de lleure és coordinat per una Comissió de Seguiment i Control de treball formada per la Direcció General de l’FVO, les direccions tècniques del Centre Ocupacional “Xavier Quincoces” i la Residència i Centre de Dia “Valldoriolf”, la Coordinació del Servei d’Habitatge, el professional responsable de la Coordinació del projecte de la Casa de Lleure, la Cap de Gabinet i el Cap de Recursos i té com a objectiu què l’atenció individualitzada sigui el més fidel possible i que el funcionament sigui efectiu en tots els sentits.

A finals del mes de febrer un grup d’usuaris i usuàries de la Residència i Centre de Dia “Valldoriolf” van realitzar la primera estada del Programa Anual d’Activitats. En concret, el cap de setmana del 27 de febrer a l’1 de març, un grup d’usuaris i usuàries de la residència van inaugurar la casa de lleure: van estar tot un cap de setmana gaudint de les seves instal·lacions. En Roger, l’Esperança, l’Òscar, la Irene, la Rosario i la Carme, acompanyats de tres professionals, van gaudir d’uns dies en un marc incomparable. Només arribar a la casa, tots van quedar meravellats amb la piscina, la Carme ens mostrava amb gestos que podrien nadar, quan no fes fred. Ella, va fer la presentació de la casa a tots els seus companys, indicant amb els gestos, on cuinaríem, on dormiríem, on estaven els lavabos… va ser una guia perfecta. Una vegada van recórrer totes les estances, van escollir el seu dormitori, alguns van preferir dormir sols, però la majoria preferien estar acompanyats. Van col·locar la roba als armaris i van marxar a fer les compres.

Cal dir, que la casa està molt ben comunicada i té molt a prop les àrees de comerç on fer la compra per tota l’estada. En Roger estava meravellat de veure com omplien el carro de la compra, amb ingredients per fer pizzes, per fer macarrons, per fer bikinis… anava revisant tot el material i donat la seva aprovació amb un “mmmm…”. na vegada van tornar a la casa, es va fer el sopar. L’àmplia cuina va permetre que alguns usuaris ens ajudessin a fer el menjar, col·laborant amb les monitores en tot allò que podien. El fet que la sala d’estar estigui a continuació de la cuina, permet que puguin descansar aquells usuaris que no poden participar de les tasques de cuina.

L’experiència va ser tot un èxit! I n’hem escrit un reportatge especial a la revista Batec de primavera i n’hem fet un video amb les millors anècdotes! Esperem que us agradi: