Imatge per

La Taula del Tercer Sector alerta que la crisi social persisteix

19 de febrer de 2016

• Representants de les entitats  socials es reuneixen amb el President de la Generalitat, Carles Puigdemont i la Consellera de la Presidència, Neus Munté.

• Dincat ha participat en la trobada a través de la representant de la Federació que ha recordat la problemàtica del decret de copagament.

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya ha alertat al President de la Generalitat, Carles Puigdemont, que la crisi social persisteix i es cronifica a Catalunya. Les entitats socials han demanat al Govern que impulsi un nou pla de suport al Tercer Sector en una reunió que han mantingut aquest dijous els representants de la Taula encapçalats pel President de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa, amb el cap de l’executiu català; la Consellera de la Presidència, Neus Munté, i el secretari de Govern, Joan Vidal de Ciurana.

Els temes més destacats de la trobada són:

Cessió de més habitatges a les entitats socials

Les entitats socials han manifestat que necessiten 770 habitatges en menys de dos anys per atendre persones amb greus necessitats. El Tercer Sector Social català gestiona avui 1.522 habitatges socials on hi viuen prop de 7.000 persones molt vulnerables. Les entitats financeres tenen uns 47.000 habitatges buits, mentre que la Generalitat en disposa de 922.

Passos efectius cap a la integració de l’atenció social i sanitària

L’índex de població sobreenvellida (la proporció de les persones majors de 64 anys que tenen 85 anys o més) es duplicarà en els pròxims anys. Al mateix temps, l’exigència ciutadana i les necessitats d’atenció creixeran també en persones de totes les edats a causa de la proliferació de malalties cròniques, l’evolució del model familiar o l’increment de la pobresa. Sense aquesta integració, el model social i sanitari actual serà cada cop més ineficient perquè no podrà garantir una atenció ni suficient ni adequada a aquestes noves necessitats

Impulsar la transició del model d’atenció residencial a un model més comunitari

Seguint l’estratègia Europa 2014-2020, la transició cap a un model d’atenció social més comunitari ha d’esdevenir també una prioritat per al Govern català aquests anys vinents. La Taula del Tercer Sector li ha demanat que s’inverteixin fons europeus en aquest objectiu i en donar suport a les 3.000 entitats socials catalanes que agrupa la Taula del Tercer Sector per fer aquesta transició.

Nova modalitat de concertació de serveis socials amb el Tercer Sector

D’acord amb les noves directives europees de contractació pública de febrer de 2014, la Taula del Tercer Sector li ha demanat al President Puigdemont que la Generalitat lideri una modernització de l’actual sistema de concertació de serveis socials amb el Tercer Sector per mitjà de la introducció d’aquesta nova modalitat contractual en la Llei catalana de Serveis Socials.

En el discurs d’investidura, Puigdemont ja es va comprometre a impulsar un nou pla de suport al Tercer Sector Social.

A la reunió amb el President de la Generalitat i la Consellera de la Presidència, la representant de Dincat Federació a la Taula del Tercer Sector, Pepa Muñoz , va exposar de nou la demanda de modificar l’ordre de copagament perquè el sector manté que és una norma que empobreix les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies. Dincat Federació, junt amb altres entitats de la discapacitat, defensen que aquesta aportació econòmica en el cost de determinats serveis no és justa ni equitativa.