Imatge per

El Govern es compromet a impulsar un nou model d’acció concertada per la gestió de serveis d’atenció a les persones a partir de les propostes del Tercer Sector

23 de novembre de 2018

El 22 de novembre, en el marc de la cloenda del VI Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya, el conseller Chakir el Homrani ha anunciat que el Govern de la Generalitat de Catalunya iniciarà la redacció d’una llei d’acció concertada per la provisió de serveis públics d’atenció a les persones a partir de la proposta legislativa impulsada per la Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, amb el suport de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social.

 

La Confederació celebra aquest compromís, ja que és la concreció de la voluntat política reclamada pel sector des de fa temps i representa un molt bon punt de partida per desenvolupar conjuntament el contingut d’aquest nou règim de col·laboració público-social.

 

La proposta que està liderant La Confederació en representació del conjunt del sector implica assumir les recomanacions de les Directives Europees i de la pròpia llei de contractes de l’Estat per excloure els serveis d’atenció a les persones de les lògiques de la contractació pública, que han comportat una constant devaluació dels serveis tant en termes de qualitat com de sostenibilitat. Aquesta exclusió ve justificada pel dret comunitari atenent a les característiques especials d’aquesta tipologia de serveis i a la vulnerabilitat dels col·lectius a qui es dirigeixen. La proposta planteja que en el nou model el Tercer Sector Social sigui l’aliat estratègic de les administracions públiques i, per tant, que l’acció concertada quedi reservada a operadors sense afany de lucre que garanteixin l’interès general.

 

En aquesta línia, el conseller el Homrani ha manifestat que aquesta nova llei ha de “promocionar la qualitat del servei, la professionalitat i la proximitat i evitar l’especulació en l’atenció de les persones”. També ha apuntat que s’està treballant en un segell d’Empresa Social que serà clau per “propiciar models no mercantilitzats” i que establirà els requisits a complir per part de les organitzacions per accedir tant a l’acció concertada com a la contractació pública, amb l’objectiu de garantir la qualitat de l’atenció a les persones i assegurar l’eficiència i el màxim retorn social dels recursos públics.

 

Joan Segarra, president de La Confederació, ha valorat molt positivament aquest pas endavant del Govern i s’ha posat a disposició del Conseller per començar a treballar el contingut d’una llei que sens dubte representarà un canvi radical en el sistema de serveis socials i d’atenció a les persones del nostre país.

Font: www.aeesdincat.cat i https://www.laconfederacio.org/