Imatge per

“Els drets de les persones amb discapacitat és responsabilitat de tots i totes”

3 de desembre de 2016

Aquest 13 de desembre se celebra el desè aniversari de la Convenció de l’ONU que reconeix els drets de les persones amb discapacitats.

• Existeix l’eina però cal un compliment més estricte per aconseguir l’exercici dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual

Lectura del manifest de Dincat a la plaça de Willy Brandt, davant el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i se li ha entregat el document al secretari d’Afers Socials i Famílies, el senyor Francesc Iglèsies. “Hi ha casos que són de dret, drets bàsics als quals tothom ha de tenir accés, és una qüestió de prioritats”, ha remarcat Rosa Cadenas, presidenta de Dincat.

Desenes de persones han acompanyat a Rosa Cadenas durant la lectura sota el lema “Junts, defensem els drets”. Fa deu anys de la Convenció de l’ONU que reconeix els drets de les persones amb discapacitat i s’ha avançat en alguns aspectes però encara queda molt per fer.

En aquesta línia, Francesc Iglèsies, secretari d’Afers Socials i Famílies ha fet especial esment a un dret en concret, “el dret al sufragi, el dret a votar. En les darrers eleccions, més de 4.000 persones amb discapacitat intel·lectual no van poder votar i això que la Convenció diu que tenen dret però hi ha una anomalia i s’ha de treballar per subsanar-ho”. També ha anunciat una nova llei d’autonomia personal per al primer trimestre de 2017 i que cal posar “èmfasi en la capacitat de les persones, no només potenciar les qüestions econòmiques sinó garantir drets a una assistència i donar suport a les persones amb figures com la dels cuidadors i assistents socials”.

La resposta de Rosa Cadenas respecte l’anunci d’aquesta nova llei ha estat positiu però ha puntualitzat que “el Govern ha de tenir en compte a les entitats del sector i les seves peticions”. La presidenta de Dincat ha exposat les dificultats que encara es troben avui en dia en tenir accés a diferents serveis d’atenció diürna o poder tenir els suports necessaris per un envelliment digne però sobretot la inserció laboral.

Amb motiu del desè aniversari de la Convenció de l’ONU cal seguir reivindicant els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual però no només avui sinó tots els dies de l’any perquè són drets bàsics per a qualsevol persona.

Font: https://www.dincat.cat/ca/-els-drets-de-les-persones-amb-discapacitat-%C3%A9s-responsabilitat-de-tots-i-totes-_242878